A sikeres videópályázat titka: WATTaface nyereményjáték az Indavideón

2010-06-04

A videópályázatok tipikus kockázata, hogy hány videót fognak beküldeni a "júzerek", és mit fognak benne mondani a márkáról. Ebből a kérdésből pedig következik, hogy melyik hirdető fizetne milliókat egy kampányért, amiről nem tudja biztosan, hogy mit kap cserébe. Másfelől a videópályázat a hatékonyság lehetőségével is kecsegtet: egy professzionális videószpot árának töredékért több órányi reklámanyagot készítenek a felhasználók, akik a hétköznapi hitelességükkel, ötleteikkel és kreativitássukkal reklámozzák az adott terméket. A kérdés, hogy hogyan lehet sikeres videópályázatot indítani, mint amilyen a 2009-es WATTaface kampány is volt.

A Watt pályázata 2009. augusztus 3-án indult az ACG Reklámügynökség és a CEMP szervezésében. 7 héten át lehetett nyereményekért a Wattott népszerűsítő videók készítésével és feltöltésével nevezni. A résztvevők ösztönzéséül egy full extrás VW bogarat ajánlott fel a cég a legjobb videót készítőnek. A további négy helyezett pedig egy-egy raklapnyi energiaitalt kapott.

A kampány célja az volt, hogy a fiatal közönséget hatékonyan szólítsuk meg, méghozzá a célcsoport bevonásával, pozitív asszociációkat kapcsolva a Watthoz. A videópályázat sikeréhez elengedhetetlen, hogy a bevonni kívánt célcsoport nagy arányban birtokolja a készítéshez szükséges eszközöket és ismereteket (digitális kamera és videóvágás ismerete, film feltöltés). A Watt célcsoportjára, a 15-29-es korosztályra igaz, hogy mindkét szükséges feltételnek nagy arányban megfelelnek, ám így is meglepetést okozott a feltöltött videók magas száma. A felhasználók 130 videót töltöttek fel, melyek összesen 126 ezer alkalommal lettek megtekintve. Ami a generált aktivitást illeti, 8.659 szavazat és 1.059 komment érkezett az Indavideón keresztül. Ezen felül a felhasználók az első 5 helyezettet 15 további oldalra fűzték be.

A pályázat sikerének kulcstényezői a célcsoport alkalmasságán és a vonzó főnyereményen kívül az elvárt videók kritériumainak pontos kommunikálásában rejlett. A pályázati oldalon nem csak a ”jó” WATTaface videó paraméterei voltak felsorolva, hanem a rosszé is. Tehát ha valaki nyerni akart, nem szabadott káromkodnia, verekednie, környezetet szennyeznie stb. a művében. Ezzel ugyan korlátoztuk a pályázók kreativitását, ám minimalizáltuk a kommunikációba nem illeszthető reklámvideók számát.

A kampány sikerét 16 promó videóval is támogattuk a felhasználók által beküldött videók kiemelésén kívül, melyeket a Watt, az Index, illetve az autó tuningját elvégző ArtAero csapata készített. Ezek a videók szintén nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy megfelelő számú és minőségű videó készüljön. Az állandó promóció egyfelől folyamatosan szinten tartotta a pályázattal kapcsolatos érdeklődést, másfelől a profi videók példát mutattak a pályázóknak a minőségi videókról. Ezeket a filmeket 67 ezerszer nézték meg. Ahhoz, hogy a pályázati lehetőséggel elegen találkozzanak, 10 videót egy-egy napig az Index címlapi Indavideó ajánló dobozban futtatunk, ami 18 millió megjelenést eredményezett. Ezen kívül egy erős banner kampánnyal, három alkalommal kiküldött Indavideó hírlevéllel és playeren belüli promócióival is támogattuk a kampányt. Összesen 37,2 millió megjelenés köthető a pályázathoz a kampányidőszak 7 hete alatt.

A felhasználók bevonásával járó kampányteljesítmény azonban a puszta számokkal nem írható le egészében. A videókat készítő fiatalok jellemzően napokat töltöttek a pályázathoz kapcsolódó munkával gyakran környezetük bevonásával és mozgósításával. Azon felül, hogy a nevezők környezetében lévők barátaik lelkesedésén és elköteleződésén keresztül találkoztak a márkával, sokszor az is előfordulhatott, hogy ők is részt vettek a videók elkészítésében. A kampány ezen eleme egy olyan sokszorozó hatást fejt ki, mely más, a közösség munkájára nem építő kampány esetében elképzelhetetlen.

Íme a nyertes videó:

Az adatok forrásai:

Hirdetnék