Az Index olvasói Bergendy Pétert díjazták

2013-03-04

170 ezren néztek bele az Index ingyenes online mozitékáján, az Indafilmen február 18 és 25 között a tavalyi, 43. Magyar Filmszemle alkotásaiba. Az Indafilmszemle 2013 elnevezésű projektben volt, aki csak tízpercre kattintott be, de sokan végig is nézték a filmeket: összesen hat új játék- és hat új kisfilmet. Míg legjobbnak Bergendy Péter A vizsgáját választották olvasóink, a legnézettebb Jankovics Marcell Az ember tragédiája lett.

Bergendy Péter rendező február 24-én este vehette át a szemlezáró-film Aréna moziban tartott vetítése előtt az Aranykorsó-díjat, és az olvasóink respektjét bizonyító Legjobb tavalyi filmnek járó oklevelet. A szemle alatt egy hétig lehetett ingyen megnézni az Indexen a tavalyi szemlés alkotásokat, ezzel is próbáltuk betölteni azt az űrt, hogy idén elmaradt a hivatalos mustra. Míg az Indexen 170 ezer érdeklődőt vonzottak a szemlés filmek, a hivatalos fesztiválon 2009-ben sikerült a legtöbb nézőt vonzani: összesen 57 ezret.

Bergendy.jpg

Bergendy Péter - Fotó: Huszti István

Hat nagyjátékfilmből a legnézettebb a szemlén Jankovics Marcell Az ember tragédiája lett: 41,7 ezren kezdték el nézni, a filmet 2970 rajongó Facebookon is megosztotta. Egy hét alatt talált 40 ezernél több érdeklődőt az animáció, míg 2012 őszén a magyar mozikban több hónap alatt 20 ezren ültek csak be a filmre.

Második a Drága besúgott barátaim lett Cserhalmi Sárától (36 ezer indítással), a filmet többen nézték most a stáblista végéig, mint ahányan pár hónap alatt jegyet vettek rá a mozikban (8000 eladott jegyet produkált). Harmadik lett Bergendy A vizsgája (20 ezer nézővel). Török Ferenc Isztambulja a negyedik helyen végzett, ötödiken a Magyarország 2011 című szkeccsfilm, amit Tarr Béla produceri vezetésével hozott össze 11 magyar filmes Jancsó Miklóstól Fliegauf Benedekig, és hatodik lett Bernáth Zsolt ifjúsági filmje, a Sherlock Holmes nevében.

A hat kisfilm közül Lakos Nóra Edinája nyert 8 ezer nézővel, ebben a szerző újradefiniálja A nőt, második a több alkotó (Fogarasi Gergely, Besnyő Dániel, Kalmár Bence és Kálmán Mátyás) csúcsagymenése: a +36, harmadik Baranyi Gábor Benő Családi kört a horrorral elegyítő filmje, a Csomagtartó.

Az Indafilm egy ingyenes online moziterem, így mások a mozinézési szokások is, sokan csak néhány percig maradnak, mások végignézik az alkotásokat. De az adatokból nemcsak ez látszik, hanem az is, hogy a magyar filmekre igenis van nézői igény. Oldalunkon a szemlés filmek február 25-én lekerültek, de további 170 egész estés film, dokumentumfilm, természetfilm és kisfilm várja az olvasóinkat.

További információért kérjük, vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal a sales[at]cemp.hu címen.

Hirdetnék