Bevarrtuk a vb-t. Az Index nagy számokkal búcsúztatja a 2010-es labdarúgó-világbajnokságot

2010-07-19

Az Index az idén élőben adta a foci-vb összes meccsét. Hasonló nagyságrendű vállalkozás sohasem volt még a magyar interneten. Az MTV élő adásának internetre alkalmazása fennállásunk és a hazai net egyik legnagyobb projektje volt, hiszen ki kellett találni, hogy az adás milyen tartalmak között, milyen felületeken él meg jól, és ki kellett alakítani, meg kellett szervezni a megfelelő infrastruktúrát. Ennyi bit még sose ment egyszerre egy irányba.

Az élő adás oldalain végül bő hatszázezer látogató fordult meg a Gemius Traffic adatai szerint, ehhez jön még a Magyar Televízió további negyedmillió online nézője, akik szintén az Index által kiszolgált Telesport.hu-n követték az eseményeket. A közvetítés a Sport Géza mezében futott az Indexen. A mozgókép, a hagyományos írott hírszolgáltatás, a temérdek adat és kép heti hétszázezer látogatót hozott. Ugyanennyi idő alatt negyedmillióan nézték az élő adást, azaz az olvasók 40%-a nézte a közvetítéseket a neten annak ellenére, hogy a meccsek ugyanekkor élőben mentek a tévében is. A legerősebb napon 251 000 ember fordult meg a vb-mellékleten.

A hagyományos sportsajtóanyagok mellett a blogoszféra is rávetette magát a bajnokságra. A Hollandiának szurkolók szétblogolták a vb-t, nyomukban a váratlanul lelkes dán és paraguayi drukkerekkel, akik még épp lenyomták az angolokat. Volt nap, amikor csak a szurkolói blogok százezer egyedi olvasót mulattattak, a vb végére 2,5 millió oldalletöltés keletkezett a blog.hu szurkolói blogjain. A hivatalos újságmelléklet ennek a letöltésszámnak a sokszorosát érte el, de termelékenységben a bloggerek nyertek: 1409 : 1307 arányban, azaz szűken, de több posztot írtak, mint ahány cikket a teljes Index-lapcsoport.

Maradonát szétvetné a büszkeség, ha tudná, hogy olvasottsága lehagyta a csapatáért meztelenre vetkőző Larissa Riquelmét, igaz, csak az egész vébés, egyenletes színvonalú botránybohócságával, mert önmagában, magányos cikkben Larissa volt a legolvasottabb. Az ő vetkőzéséről nem készítettünk videót, minden másról viszont igen: 552 anyag keletkezett a világbajnokság alatt, nemcsak összefoglalók és visszanézhető meccsek, hanem saját filmek is a reménytelenül pontatlan jósoktól az Ezerarcú Maradona montázsig.

A legnépszerűbb élőben nézett meccs a döntő volt – pedig vasárnap este játszották –, hatvanezer ember nézte online a Sport Gézán. A többi – ötvenezer néző körül futó – meccs jellemzően a délutáni munkaidősávban volt adásban. Bár ezeket a lelkiismeretes munkavállalók utólag is megnézhették volna az Indexen otthonról, jellemezően inkább a munka közbeni futballnézést választották. A gép előtt töltött órák alapján – hevenyészett számításunk szerint – éves GDP-re vetítve hatmilliárd forintos csorbát ejtettünk a pannon puma metszőfogán, ezért utólag is mindenki szíves elnézését kérjük. Reméljük, legalább jól szórakoztak.

Hirdetnék