Újabb sikeres évet zárhat a Sóbors

2023-12-14

Évről évre egyre többen keresnek inspirációt a főzéshez a sobors.hu oldalán – nem volt ez másképp 2023-ban sem. A gasztromagazin főszerkesztője szerint folyamatos sikerük a hitelességnek és a változatos recepteknek köszönhető. Összeállításunkban áttekintjük, hogyan alakult  a Sóbors idei éve.

A hivatalos közönségmérési adatok szerint az eddig eltelt 11 hónapból 9 esetében végzett a TOP3-ban a Sóbors a havi napi átlag látogatószámot tekintve – ezzel bebiztosítva helyét hazánk vezető online gasztro kiadványai között. 

Ha az idei évet eddig, tehát a 2023. januártól november végéig terjedő időszakot nézzük, elmondható, hogy naponta átlagosan több mint 82 ezer olvasó kereste fel a Sóborsot receptet, főzési és technológiai tippeket és inspirációt keresve.

Nem véletlenül kezdtük azzal, hogy gasztromagazinunk évről évre egyre sikeresebb: ha az elmúlt három év eredményei tükrében vizsgáljuk meg ezt a kérdést, egyértelműen látszik, hogy folyamatosan nő a Sóbors népszerűsége, egyre többen választják a sütéshez, főzéshez, gasztro kalandozáshoz kiadványunkat. Mit jelent ez számokban kifejezve? Egészen pontosan azt, hogy a 2021-es év azonos időszakához képest 48 százalékkal nőtt a napi átlag látogatószám, ami vitathatatlanul meggyőző eredmény.

De más szemszögből is hasonló eredményt kapunk: nézzük például az idei év eddigi legsikeresebb hónapját, a novembert! Ha csak ezt a hónapot vizsgáljuk a korábbi évekkel összevetve, szépen kirajzolódik, hogy a Sóbors 2021. novemberéhez képest idén 56 százalékkal több olvasót vonzott.

Az oldalmegtekintések (Views) száma is folyamatos emelkedést mutat. Vegyük példaként szintén a novembert, ami ezt a mutatót tekintve is a legsikeresebb volt idén! Az alábbi ábrán tisztán látszik, milyen szépen kúsznak a számok egyre feljebb és feljebb.

Mi a Sóbors titka?

Arról, hogy minek köszönhető a gasztromagazin sikere a Sóbors főszerkesztőjét, Sági-Kühn Zsófiát kérdeztük.

„Egyrészt a hitelességnek köszönhető a folyamatos sikerünk, hiszen lefőzött, kipróbált recepteket közlünk az oldalon, ahol a nagyi receptje tényleg a nagyié, a vegán recepteket pedig tényleg vegán szerző írja. A cikkeinken keresztül érződik, hogy a főzés a szeretetnyelvünk, szerelemprojektként tekintünk rá, nem kötelességként, és ezt a szemléletet szeretnénk átadni az olvasóinknak is. Az is fontos, hogy az ételek elkészítését részletesen, érthetően írjuk le, hogy a kezdők is bátran nekikezdhessenek egy recept elkészítésének, ugyanakkor figyelünk arra is, hogy azok is találjanak szimpatikus recepteket, akik már gyakorlottak a konyhában és szeretik a kihívásokat. Nagyon örülök, hogy eredményeink azt támasztják alá, hogy sikerrel járunk ezekben a célkitűzéseinkben” – mondta a Sóbors főszerkesztője.

Sági-Kühn Zsófia arról is beszélt, hogy melyek azok a legfontosabb szempontok vagy értékek, amelyek mentén szerkesztik és írják az oldalt: „A változatosságra, a színes tartalomra nagy hangsúlyt fektetünk. A Sóborson a vegán és mentes receptektől a hagyományos nagyiféléig mindent megtalálni, de a magyar konyhától a nemzetköziig is széles palettán mozgunk. Fontosnak tartjuk a tradicionális receptek népszerűsítését, de közben nyitunk az újdonságokra, követjük a trendeket. Minden héten jelennek meg konyhatechnológiai cikkeink is, amelyekkel a főzéssel-sütéssel ismerkedőket szeretnénk segíteni, bátorítani és nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges életmód témakörére is.”

Legfontosabb történések a Sóbors 2023-as évéből

Több meghatározó eredmény és esemény is színesítette a Sóbors idei évét – elég, ha csak a húsvétra gondolunk. Az ünnepi időszak legerősebb napja nagypéntekre esett: 2023. április 7-én egészen pontosan 185 096 valós felhasználó (RU) böngészte a cikkeket. Ezzel fennállásának második leglátogatottabb napját hozta, ami csak kicsivel maradt el a karácsonyi all time rekordtól. Ha összehasonlítjuk a tavalyi év hasonló időszakával, jól látszik a Sóbors dinamikus fejlődése. 2022-ben a húsvéti időszakban szintén nagypénteken keresték fel a legtöbben az oldalt, ami akkor 149 464 egyedi látogatott jelentett (RU), ezt idén majdnem 36 ezerrel sikerült felülmúlni, ami 24 százalékos növekedés.

Az újdonságok között érdemes kiemelni az idén induló tematikus heteket: minden hónapban egy hét egy adott gasztro vonatkozású téma köré épült, és ezzel a témával összhangban készült a cikkek nagy része. A tematikus heteket social kampánnyal is összekötötte a Sóbors csapata, melyben az aktuális témához kapcsolódó tippekkel, érdekességekkel színesítették a tartalmat, és különböző kérdéseken, felvetéseken keresztül az olvasókat is bevonták. Ez volt az első év, amikor arccal is megjelentek a szerkesztőség tagjai, így közvetlenebb kapcsolatot tudtak kialakítani az olvasókkal, akik így jobban megismerhették, kik állnak a népszerű kiadvány mögött.

Inspiráló – ez a szó jellemzi idén leginkább a Sóborsot

„Egy nagyon izgalmas, színes tartalmakban gazdag évet zárunk, egy aktív és összetartó közösséggel. Nem véletlenül az inspiráló szó jellemzi leginkább az idei évünket: a csapat idén tele volt új ötletekkel, nagy lelkesedéssel vetettük bele magunkat ezek megvalósításába, folyamatosan ösztönöztük egymást, hogy még változatosabb tartalmakat hozzunk létre, és még közvetlenebb módon tudjuk megszólítani az olvasókat” – fogalmazott Sági-Kühn Zsófia.

Főszerkesztőként mit tekintesz az idei legnagyobb sikerednek, mire vagy a legbüszkébb?

Egyértelműen a csapatomra vagyok a legbüszkébb. Idén bővült a Sóbors, már négyen szerkesztjük az oldalt, így a tartalom az eddiginél is sokszínűbb és izgalmasabb, jobbnál jobb témák születnek. A social kampányokban a social media managerünk nyújt hatalmas segítséget, a lelkesedése nagyon inspiráló, rengeteg új ötlet születik a közös munkából.

Ha személyes kedvencet kellene mondanod, melyik a legkülönlegesebb recept vagy receptek, amelyeket az olvasók figyelmébe ajánlanál, hogy semmiképp ne hagyják ki?

Rengeteg személyes kedvencem van, de jelenleg az intelligens krémes és a sütőtökös-mogyoróvajas szelet emelkednek ki a saját receptjeim közül. Előbbi egyszerű kevert tésztás, utóbbi sütés nélkül készül, de mégis annyira mutatós és különleges desszertek, hogy a karácsonyi asztalon is megállják a helyüket.

Ünnepi Sóbors-kampány – változatos karácsonyi tartalmak

Idén karácsonykor tévés és rádiós kampánnyal is erősít a Sóbors, több csatornán és adón is belefuthatunk a Sóbors szpotjaiba, amelyek az örömteli ünnepi készülődés hangulatát idézik meg.

Milyen receptek és tartalmak várják idén a Sóbors olvasóit? Mint minden évben, most is készül a szerkesztőség hagyományos és újragondolt, illetve időigényesebb és gyors receptekkel is. A klasszikus bejgli, töltött káposzta és halászlé mellett mentes karácsonyi sütemények, izgalmas köretek, félórás főételek is színesítik majd a repertoárt.

Mit tartogat az új év a Sóbors számára?

Jövő évre több izgalmas fejlesztéssel is készül a gasztromagazin, ezekről a főszerkesztő mesélt: „Annyit elárulhatok a következő évre vonatkozó terveinkről, hogy mind funkciókban, mind dizájnban csavarnánk egyet a Sóborson, hogy a színes és változatos tartalmak hozzájuk illő, modernebb, letisztultabb köntösben jelenjenek meg az oldalon” – mondta Sági-Kühn Zsófia.

Hirdetnék